Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei
Praca w PKP Intercity - Wersja do druku

+- Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei (https://www.forumkolejowe.pl)
+-- Dział: TECHNICZNA STRONA KOLEI (https://www.forumkolejowe.pl/forum-95.html)
+--- Dział: NAUKA I PRACA NA KOLEI (https://www.forumkolejowe.pl/forum-19.html)
+--- Wątek: Praca w PKP Intercity (/thread-8600.html)

Praca w PKP Intercity - Tomek 1401 - 13.01.2025

Hej, od dłuższego czasu próbuję się dostać do pracy w PKP intercity we Wrocławiu. W czerwcu była oferta na licencję + świadectwo, cisza. Zrobiłem prywatnie licencję i na początku Grudnia znowu aplikowałem na taką sama ofertę, też cisza. Wczoraj (12.01) skończyła się rekrutacja na samo świadectwo i nie spodziewam się też odpowiedzi. Ktoś z was się dostał przez którąś z tych rekrutacji ewentualnie możecie podpowiedzieć jak zwiększyć swoją szansę na przyjęcie? Nie mam doświadczenia zawodowego ani wykształcenia mechanicznego/elektrycznego/kolejowego ale mam średnie i licencję maszynisty.

RE: Praca w PKP Intercity - Siabal - 14.01.2025

(13.01.2025, 18:17)Tomek 1401 napisał(a): Hej, od dłuższego czasu próbuję się dostać do pracy w PKP intercity we Wrocławiu. W czerwcu była oferta na licencję + świadectwo, cisza. Zrobiłem prywatnie licencję i na początku Grudnia znowu aplikowałem na taką sama ofertę, też cisza. Wczoraj (12.01) skończyła się rekrutacja na samo świadectwo i nie spodziewam się też odpowiedzi. Ktoś z was się dostał przez którąś z tych rekrutacji ewentualnie możecie podpowiedzieć jak zwiększyć swoją szansę na przyjęcie? Nie mam doświadczenia zawodowego ani wykształcenia mechanicznego/elektrycznego/kolejowego ale mam średnie i licencję maszynisty.
Miałem podobnie, aplikowałem kilka razy i dostałem tylko jedną odpowiedź, że w tamtym momencie nie mogli kontynuować rekrutacji. Od coraz większej ilości osób słyszę, że nie dostają odpowiedzi. Chyba pic na wodę z tymi rekrutacjiami i tym płakaniem, że brakuje rąk do pracy. Wystawiają ogłoszenia, bo muszą i temat się kończy. Możliwe, że jest finansowanie rekrutacji, które tak naprawdę się nie odbywają. A kto ma pracować, to już pracuje.

RE: Praca w PKP Intercity - Tomek 1401 - 14.01.2025

Wiesz co, znam jedną osobę która z czerwcowej rekrutacji się dostała, co prawda w Krakowie ale nadal. Teraz w grudniu też przeczytałem o jednej osobie której się to udało także nie są to 'fejkowe" ogłoszenia

RE: Praca w PKP Intercity - erap2 - 14.01.2025

A ja aktualnie jestem na kursie na licencję z PKP Intercity, rekrutacja na początku października. Kończymy licencję w tym tygodniu. Poza mną na kursie jest jeszcze 13 osób z IC.

RE: Praca w PKP Intercity - Siabal - 14.01.2025

(14.01.2025, 07:04)erap2 napisał(a): A ja aktualnie jestem na kursie na licencję z PKP Intercity, rekrutacja na początku października. Kończymy licencję w tym tygodniu. Poza mną na kursie jest jeszcze 13 osób z IC.
Możesz powiedzieć coś więcej o tych osobach? Wiek, wcześniejsze doświadczenie, płeć itp. I jak ogólne odczucia na tej licencji, jest spora nadzieja, że cała 14 dalej będzie brana pod uwagę w kolejnym etapie?

RE: Praca w PKP Intercity - erap2 - 15.01.2025

U nas w kursie sami panowie, połowę grupy stanowią osoby świeżo po szkole, a druga połowa osoby starsze. Nie ma nikogo po 40. Większość z ulicy, dwie osoby z doświadczeniem na kolei. Zasadniczo po to nas szkolą, żebyśmy szli dalej na świadectwo. Raczej nie ma nikogo kto nie dostanie dalszej szansy, chyba że egzamin na licencję okaże się za trudny