Głosowanie na zdjęcie miesiąca - dyskusja - Wersja do druku +- Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei (https://www.forumkolejowe.pl) +-- Dział: BOCZNE TORY (https://www.forumkolejowe.pl/forum-97.html) +--- Dział: GALERIA ZDJĘĆ - ZDJĘCIE MIESIĄCA (https://www.forumkolejowe.pl/forum-36.html) +---- Dział: ZDJĘCIA MIESIĄCA - ARCHIWUM (https://www.forumkolejowe.pl/forum-41.html) +----- Dział: 2016 (https://www.forumkolejowe.pl/forum-111.html) +----- Wątek: Głosowanie na zdjęcie miesiąca - dyskusja (/thread-866.html) |
- DamianT - 17.04.2011 Chyba jednak głosowanie przez cały miesiąc to zbyt długi czas. Nie lepiej by było powiedzmy 10 dni, albo dwa tygodnie? Moim zdaniem i tak chyba wszyscy głosują na początku zabawy, a jeśli nie to na przyszłość będą bardziej konkretni w oddawaniu głosu. Co Wy na to? Jak coś, to proszę o wydzielenie posta. - mikrobart - 17.04.2011 Może to i lepsze rozwiązanie, tylko kiedy to głosowanie powinno się odbywać? Na początku nowego miesiąca? - przem710 - 17.04.2011 Co to zmieni? Jedynie to że poznamy szybciej wynik głosowania. Zawsze w ciągu miesiąca może zarejestrować nowy użytkownik i również oddać swój głos. - Obleśny Szczur - 17.04.2011 .. - DamianT - 18.04.2011 No ok, skoro tych głosów cały czas przybywa, to faktycznie zostawić na cały miesiąc. Wy, to widzicie cały czas, a ja się podpierałem wcześniejszymi głosowaniami, gdzie było widać, że po pierwszym tygodniu nikt nie głosował. - Goloos - 19.01.2016 Cały miesiąc to za długo wg mnie. Najwięcej głosów jest na początku, a potem stagnacja i max 1-2 głosy. Najważniejsze to określenie ram czasowych i comiesięczne głosowanie np. od 5go każdego miesiąca do 15go każdego miesiąca. Głosowanie cały miesiąc sprawiłoby, że na chwilę przed ogłoszeniem wyników musiały by już być wybrane kandydatury na następny, a wiemy jakie teraz są poślizgi z startem nowego głosowania. - przem710 - 20.01.2016 A gdyby tak stworzyć ligę fotografów z co miesięcznych głosowań? 1 miejsce - 5 pkt. 2 miejsce - 3 pkt. 3 miejsce - 2 pkt. 4 miejsce - 1 pkt. Co wy na to? Na koniec roku wyłonimy najlepszego fotografa - Goloos - 20.01.2016 @przem710: bardzo fajny pomysł, jestem za ! Nie wymaga to niczego dodatkowego tylko w Temacie z ogłoszeniami wyników rozpiskę na pierwsze pozycję z głosowania. Lepiej chyba rozpisać tylko na podium nie na 4 miejsca, bo i tak zawsze jest dużo ex aequo Co do samego głosowania na fotkę miesiąca, można by wprowadzić coś podobnego jak w/w trochę podobny do Eurowizji tj.: oceniamy wg nas 3 najlepsze fotki dając odpowiednio 3pkt, 2pkt, 1pkt. Ale to bardziej zaawansowane zabawy, bo z tego co wiem to skrypt CMS dla for , dają tylko głosowanie Tak/Nie na jedną pozycję. To by musiał być odnośnik do zewnętrznego sondarzu np google. - Afrika Bambaataa - 20.01.2016 przem710 napisał(a):A gdyby tak stworzyć ligę fotografów z co miesięcznych głosowań? Pomysł warty rozważenia. Podobnie jak Goloos uważam, że lepiej zostawić klasyczne podium i dać odpowiednio 5, 3 i 1 punkt. [ Dodano: 2016-01-20, 20:53 ] Goloos napisał(a):Co do samego głosowania na fotkę miesiąca, można by wprowadzić coś podobnego jak w/w trochę podobny do Eurowizji tj.: oceniamy wg nas 3 najlepsze fotki dając odpowiednio 3pkt, 2pkt, 1pkt. To będzie za dużo chyba cudowania. Ja bym zostawił system głosowania jaki jest i dopiero na bazie gotowych wyników przyznawał punkty. W razie co mogę ogarnąć prowadzenie comiesięcznych podsumowań, żeby na koniec roku wybrać zwycięzcę ligi fotografów. Myślę, że warto rozważyć również taką opcję, że autor (autorzy w przypadku sytuacji ex aequo) może zgłosić swoje 10 propozycji do głosowania na zdjęcie miesiąca w kolejnym miesiącu (zgodnie z ustalonymi wcześniej zasadami wybierania propozycji do głosowania na zdjęcie miesiąca). - sm31-131 - 20.01.2016 Pomysły ciekawe i nie wymagające zbyt dużych zmian w skryptach. Jestem jak najbardziej za i to już od lutego(głosowanie na zdjęcie ze stycznia). Pozdrawiam sm31-131 - Goloos - 21.01.2016 No Liga fotografów to bdb pomysł. Głosowanie trzeba zostawić po staremu, a szczerze powiedziawszy pomysł z wagami w głosowaniu nasunął mi dlatego, że mamy na tapecie wybór fotografii roku, i szkoda, że można docenić tylko jedno zdjęcie, bo kilka zasługuje na nobilitacje. W głosowaniach comiesięcznych wybór jest zazwyczaj (choć nie zawsze) nieco prostszy. - Afrika Bambaataa - 21.01.2016 Orajt, czyli konkludując. Od stycznia wprowadzamy dodatkową zabawę przy głosowaniu na zdjęcie miesiąca, czyli Ligę fotografów. Proponowane zasady: 1. Autor zdjęcia, które dostało najwięcej głosów w danym miesiącu otrzymuje 5 punktów. Autor drugiego zdjęcia w kolejności otrzymuje 3 punkty, a trzeciego 1 punkt. 2. Jeśli w danym miesiącu najwięcej głosów dostały 2 zdjęcia, obaj autorzy otrzymują po 5 punktów. Autor/autorzy zdjęcia lub zdjęć, które jako następne dostały największą liczbę głosów otrzymują po 1 punkcie. 3. Jeśli w danym miesiącu najwięcej głosów dostały 3 i więcej zdjęć, autor każdej z nich otrzymuje po 5 punktów. Dalszych punktów się nie przyznaje. 4. Jeśli na drugim miejscu mamy 2 i więcej zdjęć, to autor każdej fotografii otrzymuje po 3 punkty. Miejsca trzecie nie są przyznawane. 5. Jeśli na trzecim miejscu jest więcej niż jedno zdjęcie, to autor każdej z nich dostaje 1 punkt. Kwestią dogrania jest, co w sytuacji, w której dany autor ma dostać punkty za więcej niż jedno zdjęcie w danym miesiącu. Przykładowo: Za grudzień punkty wyglądałyby następująco: Przem710 - 5 pkt. Goloos - 3 pkt. Afrika Bambaataa - 3 pkt. W listopadzie z kolei następująco: Przem710 - 5 pkt. Goloos - 3 pkt. Kebeka - 1 pkt. Arctodus1111 - 1 pkt. Ogarnięciem punktowego chaosu ja się zajmę:-). - Goloos - 21.01.2016 Cytat:Kwestią dogrania jest, co w sytuacji, w której dany autor ma dostać zdjęcia za więcej niż jedno zdjęcie w danym miesiącu. Rozumiem, że chodzi Ci o to, gdy jeden autor ma nominowane kilka fotografii i te zdjęcia zajmą punktowane lokaty. Rozwiązań co najmniej 3... 1 - Punktować wszystko - w końcu się należy za dobre prace 2 - Punktować tylko najkorzystniejszy wynik - wyrównanie szans z innymi 3 - Wyeliminowanie problemu przez wystawianie 1 autor 1 zdjęcie. (Spytać autora, które chce wystawić do głosowania, gdy jest kilka jego kandydujących zdjęć). - Afrika Bambaataa - 21.01.2016 Goloos napisał(a):Cytat:Kwestią dogrania jest, co w sytuacji, w której dany autor ma dostać zdjęcia za więcej niż jedno zdjęcie w danym miesiącu. Tak, tak. Myślę o 50 rzeczach jednocześnie i wyszedł logiczny potworek. Poprawiłem już to zdanie w oryginalnej wiadomości. Powinno być już dobrze :-). Goloos napisał(a):Rozwiązań co najmniej 3... Punkt trzeci najmniej mi się podoba. Spowoduje to tylko wydłużenie całego procesu. Ja bym obstawiał przyznawanie autorowi punktów za każde zdjęcie na podium, - Goloos - 21.01.2016 Cytat:Ja bym obstawiał przyznawanie autorowi punktów za każde zdjęcie na podium, ... myślę, że możemy przy tym pozostać, bo w/w sytuacja jest bardzo ekstremalna i dość rzadka. |