Liczba postów: 715
Liczba wątków: 13
Reputacja:
0
Sam mam nikona d3100 i faktycznie, intuicyjny w obsłudze, zdjęcia dobre. Tylko obiektyw stockowy trochę krótki. Jeśli masz jeszcze zbędne kilka stówek, mógłbyś dokupić jakiś dłuższy (czyt. większa ogniskowa).
Liczba postów: 5 941
Liczba wątków: 146
Reputacja:
5
To nie aparat, tylko człowiek robi zdjęcia. Każdy powie Ci inaczej. jeden woli Nikona, drugi Canona, a trzeci na przykład Sony. Każdy z moich znajomych (używają aparaty różnych marek) powiedział mi, że nie zamieniłby na inną firmę. Co do poszczególnych modeli, no to zależy ile chcesz pieniędzy wydać. I popieram wypowiedź poprzednika, lepiej dopłacić trochę pieniędzy i kupić troszkę dłuższy obiektyw, niż podstawowe 18-55.
Liczba postów: 153
Liczba wątków: 14
Reputacja:
0
Z tym, że ja dopiero zaczynam. Myślę, że na początek będzie dobry. (?)
Ja posiadam dwa lustra Nikona. Moim pierwszym lustrem na którym się uczyłem był Nikon D3000 polecam go do nauki fotografowania z obiektywem 18 - 55 f5.6 jest idealnym dla osób początkujących. Od pewnego czasu fotografuję Nikonem D100 czyli lustrem już zaawansowanym ( posiada tylko tryb manualny ) i do tego zakupiłem nowy obiektyw Tamron 70 - 200 f2.8. Wszystko pięknie śmiga. Ja osobiście polecam Ci Nikona D90 bądź d80. Kiedyś fenomenalne lustro używane do dnia dzisiejszego przez wielu fotoreporterów. Oczywiście po jakimś czasie będziesz chciał i raczej musisz kupić obiektyw który pozwoli Ci na większe możliwości, oraz lampę błyskową ( ja posiadam Nikona SB-910 ) pamiętaj aby lampa była dedykowana do danego aparatu. Jeśli chodzi o firmę i sprzęt do Nikon super nadaje się do fotografii kolejowej jak i innego rodzaju. Canon jest lustrem do zdjęć sportowych np. mecze piłkarskie gdyż jest bardzo szybkim aparatem.
Liczba postów: 281
Liczba wątków: 6
Reputacja:
0
Polecam Ci Nikona D3100, sam go mam i jestem z niego naprawdę zadowolony. Kitowy obiektyw jest o dziwo niezły. Nie winietuje, na bokach kadru wszystko jest ostre. Możesz dokupić sobie również jakiś obiektyw tele, np 55-200 lub 75-200.
Son., kolego nie bzdury tylko poczytaj sobie jeśli jesteś w temacie Canon od wielu lat jest idealnym aparatem do szybkiej fotografii i o głowę wyprzedza Nikona, Nikon dopiero od 2 lat próbuje dorównać Canonowi w fotografii szybkiej. Jeśli chodzi o lampę ja jej używam jako kontry w bardzo słoneczne dni.
Valcyte, nie muszę czytać. Używam Canona od ponad dwóch lat i znam jego właściwości (szybkość pracy aparatu, zdjęcia seryjne, szybkość AF i jego celność przy różnych obiektywach) nie tylko mocą teoretycznej wszechwiedzy.
Tak, Canon nadaje się do reporterki i zdjęć sportowych. Na przykład model 7D, 5D MkIII i 1D MkIV. Ale to nie jest sprzęt z przedziału cenowego o który pytał D29-7...
Znalazłem nowy D3100 w sklepie za 1699, alternatywnie Canon EOS 1100D 18-55 DCIII za 1549, też nówka. Gdyby aukcja nie wypaliła, to mogą być ciekawe propozycje.