Liczba postów: 475
Liczba wątków: 17
Reputacja:
0
W 2009 były dwa pociągi z Wrocławia do Pragi, i nie pojeździły długo. Proponowałbym wydłużenie do Pragi któregoś pociągu z Gdyni, najlepiej Pomorzanina. Może wówczas miałoby to sens.
Liczba postów: 8 026
Liczba wątków: 365
Reputacja:
2
Takie propozycje padają - gdzieś widziałem propozycję przedłużenia Rozewia do Pragi.
Liczba postów: 1 066
Liczba wątków: 3
Reputacja:
0
Wczoraj na konferencji z ust premierów padło właśnie hasło Gdańsk - Praga.
Pozdrawiam ;-)
Liczba postów: 1 026
Liczba wątków: 27
Reputacja:
0
Z Gdyni do Pragi to przedewszystkim po modernizacji E59.
Niech nas łączy honor i więź zawodowa!
Kiedyś zawód maszynisty to był szacunek, teraz wstyd.
Zestawienia pociągów
Liczba postów: 324
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
Na pewno nie ma możliwości zmieścic tylu grup wagonowych w jednym składzie.
Po "otwarciu" Kudowy :
56500 / 65501 rel. Łeba - Wrocław - Łeba; odc. Łeba - Poznań Gł. - Leba:
B+B+B+B+A+WL+Bc
Nowy pociąg rel. Gdynia - Szklarska P.G / Jelenia Góra
B+A+B / WL+Bc+B+B+A+B
Wspólnie z 56500/65501 na odcinku Poznań - Wrocław - Poznań. Łączenie / dzielenie st. Poznań Gł.
Nowy pociąg rel. (Hel) Gdynia - Wrocław - Kudowa Z. / Praha h.ln.
B+B+B+A+WL (Hel - Wrocław Gł.)
B+A/B+B (Hel - Kudowa Zdrój)
B+A/B+WL+Bc (Gdynia - Praha h.ln )
B(f)+B(f)+B(f) (Gdynia - Wrocław Gł.)
Tak się rozpisałem hihi. Wiem, wiem, modernizacje, zamknięcia , braki krawędziowe, i inne sraty pierdaty PLKowe (sorry - nie mogłem się powstrzymac od komentarza).
Oczywiście to wersja sezonowa.
Poza sezonem wagony do Pragi razem z zasadniczym składem Gdynia - SPG / JGóra.
Pozdrowionka z centralnej Polski
Reputacja:
0
Swoją drogą wydłużenie tego pociągu aż na Hel nie byłoby takie głupie. Można by zaprosić Czechów nad nasze morze. Tylko musiałoby być to odpowiednio zareklamowane. Jednak obawiam się, że Czesi wolą jeździć nad ciepłe morza. Pofantazjować można ;-)
Liczba postów: 7 986
Liczba wątków: 232
Reputacja:
0
Ja myślę, że najlepszym rozwiązaniem byłby powrót międzynarodowej Bohemii. Był to pociąg nocny i w Pradze meldował się około godziny 6.15. Takie rozwiązanie sądzę, że byłoby najkorzystniejsze. Do tego dołożyć jedno popołudniowe połączenie, na wzór składu pospiesznego Skopowska (nazwa wygrana na WOSP).
Liczba postów: 8 026
Liczba wątków: 365
Reputacja:
2
Jesteście pewni, że dalekobieżne wrócą do Kudowy Zdrój? Z tego co gdzieś słyszałem nie będzie tam możliwości oblotu - miały jeździć tylko SZT.
Liczba postów: 6 035
Liczba wątków: 247
Reputacja:
4
Całkiem ciekawa propozycja, dodam że w sezonie do Rozewia dołączane są dwa wagony z Kaliningradu do Berlina odczepiane od Kalinki. Gdyby RZD dodały jeszcze jeden wagon zyskały by połączenie Kaliningrad - Praga.
Reputacja:
0
Ale czemu wszystko na siłę pakować do Rozewia. W sezonie ten skład jest i tak napchany, długościowo solidnie wyposażony, a Wy jeszcze chcecie mu dokładać pudła do Pragi i jeszcze z Kaliningradu.
Reputacja:
0
Pomorzanin byłby ok. Rano z Gdyni, w południe z Wrocławia i wczesnym wieczorem w Pradze. Odnośnie Bohemii jestem za, ale co wówczas z wagonami do Pragi w Chopinie? Czy nie lepiej po prostu przetrasować Vltawe i dodać krajowe wagony?
Reputacja:
0
Ale w przypadku Pomorzanina musiałbyś mieć dwie grupy wagonów już, bo skład na jednym obiegu się nie wyrobi, a lepiej chyba zrobić tak, żeby było powiedzmy więcej wagonów, które nie musiałyby nocować w Pradze.
Można by też z Gdyni puścić Pogorię do Łodzi i tam przeczepianie na Bohemię, którą by reaktywowano. Dzięki temu nie tylko Wrocław i Gdynia zyskuje połączenie z Pragą, ale także Łódź odzyskuje połączenie międzynarodowe.
Wagony do Pragi w Chopinie mogłyby jeździć na dotychczasowych zasadach, bo jadą zupełnie inną trasą.
Reputacja:
0
pitagoras23, tyle że Pogoria w Łodzi jest rano wiec Bohemia musiałaby być pociągiem dziennym. Po za tym o której musialby wyjeżdżać z Warszawy? O trzeciej?