Liczba postów: 164
Liczba wątków: 3
Reputacja:
0
Nie bardzo rozumiem. Kolej sama w sobie nie produkuje energii, więc wykorzystuje energię odnawialną na tyle na ile dostawcy energii z usług których korzysta. Chyba że masz na myśli rekuperację - zasada działania jest opisana w internetach i na pewno była też poruszana na forum
Liczba postów: 1 830
Liczba wątków: 27
Reputacja:
0
Moze koledze chodzi o powracaniu energii podczas hamowania pojazdu trakcyjnego? Malo wiemy z tego pierwszego postu.
Liczba postów: 6
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
nie chodzi mi o odzyskiwanie energii np. z hamowania lecz o źródła energii inne niż dotychczas, które wykorzystywane są w kolei. Dzisiaj mamy prąd a on z węgla, gaz. A chodzi o energię np. z wiatru, wody, słońca, może jakieś reaktory nie wiem jeśli wiecie to pomóżcie.
Liczba postów: 164
Liczba wątków: 3
Reputacja:
0
macgyver, reaktory nie są odnawialnym źródłem energii. Poza tym pomyśl - jak wyobrażasz sobie pociąg napędzany energią wody? Albo wiatrem? Pytanie nie ma zbytnio sensu, nie da się i już. Chcąc pokryć pociąg panelami słonecznymi może starczy nam na oświetlenie, ale na pewno nie na napęd. A prąd niekoniecznie musi pochodzić z węgla.
Liczba postów: 756
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
W historii można spotkać parę przykładów np. lokomotywy na gaz drzewny albo parowozy opalane paliwami odpadowymi.
Reputacja:
0
ale tu chodzi o wiek 21, czy jakieś są innowacje w tej sprawie. Z tym wiatrem i wodą chodziło mi, że mamy jakieś elektrownie wiatrowe lub wodne które wytwarzają prąd i on wiadomo dostarczany jest również jako źródło energii dla kolei. Czy gdzieś na świecie lub w Polsce się z tym spotykamy. Daję jakąś przykładową definicję
Odnawialne źródła energii – źródła energii, których wykorzystywanie nie wiąże się z długotrwałym ich deficytem, ponieważ ich zasób odnawia się w krótkim czasie. Takimi źródłami są między innymi wiatr, promieniowanie słoneczne, opady, pływy morskie, fale morskie i geotermia.
Reputacja:
0
może trafiliście gdzieś w jakiś czasopismach na ten temat
[ Dodano: 2013-10-13, 20:35 ]
chodzi o wykorzystanie odnawialnych źródeł energii w kolei XXI wieku niekoniecznie to musi być zasilanie taboru kolejowego, ale może całą infrastruktura związana z kolejnictwem w Polsce i na świecie, może przy produkcji w 21 wieku stosuje się energie odnawialną
Liczba postów: 8 026
Liczba wątków: 365
Reputacja:
2
Zapewne chodzi tu o zakres mocy, jaki pochodzi z energetyki zawodowej korzystającej z odnawialnych źródeł energii. Polska energetyka opiera się na energii chemicznej węgla i przez długi czas tak będzie.