Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei
Staż / szkolenie z urzędu pracy na kolei - Wersja do druku

+- Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei (https://www.forumkolejowe.pl)
+-- Dział: TECHNICZNA STRONA KOLEI (https://www.forumkolejowe.pl/forum-95.html)
+--- Dział: NAUKA I PRACA NA KOLEI (https://www.forumkolejowe.pl/forum-19.html)
+--- Wątek: Staż / szkolenie z urzędu pracy na kolei (/thread-1199.html)

Strony: 1 2

- kris123 - 14.07.2011

O nie zawsze. W regionie są firmy, które wolą raz a dobrze wyszkolić grupę osób z których będzie pożytek niż bawić się w stażystów, do pracy typu przynieś, podaj, pozamiataj. Choc boli, że takie firmy jeszcze są. Przydała by się ustawa zakazująca zatrudniania stale w systemie staż-wylot staż-wylot

- mikrobart - 14.07.2011

kris123 napisał(a):Przydała by się ustawa zakazująca zatrudniania stale w systemie staż-wylot staż-wylot
Wtedy pojęcie stażu zniknęłoby.

- kris123 - 14.07.2011

Niekoniecznie. Staż owszem dla danej osoby ale pod pewnymi warunkami. Na konkretne stanowisko 1 raz, a dany pracodawca powinien mieć limit takiego zatrudniania. Owszem 2/3 razy może, ale nie może to być norma w nieskończoność. Bo on ma tanią siłę roboczą, ale już urząd na tym nie zyskuje, bo i tak grono firm nie przyjmie osób ze stażem typu Przynieś-podaj-pozamiataj (PPP), bo wyjdą z założenia, że niewiele umie.

- mrug - 14.07.2011

Kiedyś było takie ograniczenie, ze jak w taki sposób "staż-wylot staż-wylot" przerobili 3 osoby w krótkim okresie czasu to nie mogli brać kolejnego stażysty przez 2 lata. Ale jak jest teraz to nie wiem.

- kris123 - 14.07.2011

O i tak powinno być. Nie może być tak, ze sprytny pracodawca ma tanią siłę roboczą, płaci grosze i żongluje ludźmi.

- mikrobart - 14.07.2011

kris123 napisał(a):Nie może być tak, ze sprytny pracodawca ma tanią siłę roboczą, płaci grosze i żongluje ludźmi.
A tak niestety najczęściej jest - i na kolei, i w innych miejscach pracy. Nikt nie twierdzi, że to coś dobrego, ale właśnie stażyści są najczęściej tymi od czarnej roboty.

- kris123 - 14.07.2011

I to niestety nas wszystkich czeka, bo bez stażu nikogo nie zatrudnią,. a ze świecą szukać stażu, ktory Cię do pracy przygotuje. Bo co daje staż na przykład w urzędzie gdzie traktują Cię jako gościa od kserowania, czy na kolei gdzie zajmujesz się powiedzmy sprzątaniam

- rustsaltz - 14.07.2011

Nie należy przy tym zapominać, że wielu stażystów ma podejście "a w d... to mam" i patrzy tylko na zegarek. Jaka firma kogoś takiego zatrudni? I jaki przełożony da odpowiedzialniejszą niż zamiatanie pracę?

- kris123 - 14.07.2011

A no racja. Ludzka mentalność. Wiele zależy od pracownika i pracodawcy. Tylko dobra symbioza coś daje .

- DamianT - 15.07.2011

mrug napisał(a):Kiedyś było takie ograniczenie, ze jak w taki sposób "staż-wylot staż-wylot" przerobili 3 osoby w krótkim okresie czasu to nie mogli brać kolejnego stażysty przez 2 lata. Ale jak jest teraz to nie wiem.

Z tego co zauważyłem, to teraz już nie ma takich ograniczeń.