Agonalny stan linii Katowice - Tarnowskie Góry - Wersja do druku +- Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei (https://www.forumkolejowe.pl) +-- Dział: TECHNICZNA STRONA KOLEI (https://www.forumkolejowe.pl/forum-95.html) +--- Dział: INFRASTRUKTURA I RUCH KOLEJOWY (https://www.forumkolejowe.pl/forum-66.html) +---- Dział: INFRASTRUKTURA KOLEJOWA, MODERNIZACJE, REMONTY (https://www.forumkolejowe.pl/forum-89.html) +---- Wątek: Agonalny stan linii Katowice - Tarnowskie Góry (/thread-2545.html) |
- rustsaltz - 31.07.2013 WOS aktualizuje się co pół roku. - Matz32 - 31.07.2013 Nadal to nic niemienia bo tam tylko tor byl łatany . Kiedy oni zmądrzeją i zrobią ta linie niezaleznie od budowy lini do Pyrzowic. PS.Mozns by temat przemianowac na tytul " Stan linii Linia 131 Chorzow Batory- Tczew" zeby szlo mowic tez tu o innych odcinkach tej linii. - Tomasz K. - 31.07.2013 Są nowe podkłady, szyny i tłuczeń. Jestem pewien, ze jechałem tam w granicach 50 km/h. - Matz32 - 31.07.2013 Jakies foty ? Tak na oko to wiesz - Tomasz K. - 31.07.2013 Sory, ale ja czuje różnicę między 20, a 50. Nie wiem jak Ty, - puma2091 - 02.08.2013 Również jechałem tym odcinkiem i mogę potwierdzić że jedzie się jak po stole. tam będzie już koło 50-tki. Filmu niestety nie mam ale jak będę jechał następnym razem to coś się wyłoni ;-) Tymczasem pomiędzy Radzionkowem a Bytomiem północnym: http://www.youtube.com/watch?edit=vd&v=S0Atfgzg7Z8 - mk1992 - 04.08.2013 Widzę, że trzeba coś sprecyzować. A więc, na wyjeździe z Chorzowa Miasta w kierunku Chorzowa Starego (i vice versa) przy torze numer 2 jak wół postawiony jest wskaźnik W27 z 6 w środku, co oznacza, że prędkość po remoncie tego toru wynosi 60 km/h. Przy czym zaznaczam, że nie wszystkie pociągi (mówię o pociągach Kolei Śląskich) z taką prędkością jeżdżą, wszystko zależy od rozkładu jazdy na dany pociąg. Część jest wytrasowana na 60 km/h, a część po staremu na 30 km/h i z takimi prędkościami się tam jeździ (przynajmniej tak było jeszcze w maju i w czerwcu). Natomiast jeśli chodzi o tor numer 1. Tor został otwarty, przynajmniej 2 tygodnie temu jeszcze tak było, Krzepicami z 14:40 po nim jechaliśmy. Oczywiście V max to w dalszym ciągu 20 km/h. Wejdźcie sobie w hafasa, pociągi, które mają czas przejazdu z Chorzowa Miasta do Chorzowa Starego 4 minuty, jadą z prędkością 60 km/h. - puma2091 - 24.08.2013 Przy ostatniej wycieczce ku Śląskowi dzięki uprzejmości koledze posiadającym telefon a nie cegłę powstał taki wykresik. Do tego parę fotek toru po rewitalce na odcinku Chorzów Miasto-Chorzów Stary. Widok w stronę miasta I teraz w stronę starego. Znów miasto I już ostatnie na stary Trochę dalej na szlaku Bytom Karb-Bytom Północny dzieją się bardzo dziwne rzeczy. Tak jakby był dorabiany nasyp pod dodatkowe tory w KWK Centrum. Coś ktoś wie więcej na ten temat? (jedziemy od strony Północnego) Kolejne parę kilometrów dalej kończy się rewitalka toru nr 2 na odcinku Bytom Północny-Nakło śląskie który narazie jest otwarty tymczasowo. Później będzie ponownie zamknięty dla dokończenia jakiś tam prac (info z SSC) Mam fotki z tego odcinka ale jest ich na tyle dużo że nie wiem czy jest sens wstawiać. W gruncie rzeczy ładnie świeżutko wygląda i jedzie się gładko. To tyle :-D Pzdr. - Matz32 - 11.09.2013 Film z 26.08.2013 Bytom Polnocny Tarnowskie Góry - Miasteczko Sląskie nie dlugo caly odcinek do KAtowic z konca skladu - Matz32 - 02.10.2013 Cytat:„Rewitalizacja linii kolejowej nr 131 na odcinku Radzionków - Tarnowskie Góry od km 27,900 do km 41,300 w ramach zadania inwestycyjnego pn. "Rewitalizacja linii kolejowej nr 131 Chorzów Batory - Tczew, odcinek Bydgoszcz Główna - Zduńska Wola - Chorzów Batory". VIDEO TARNOWSKIE GORY_KATOWICE - Matz32 - 12.10.2013 <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.youtube.com/watch?v=J8aGE0bF8ZQ">www.youtube.com/watch?v=J8aGE0bF8ZQ</a><!-- w --> - hutterdm - 14.10.2013 Właściwie to jaki ma tam być czas przejazdu? - puma2091 - 14.10.2013 Matz32, Nieźle Ci się udało z tą 128-ką. Ilekroć tam jestem to w Radzionkowie coś zajmuje ten tor. Kto nie czyta skyscrapercity parę nowości. SSC Cytat:Tor nr 2 od TG do Bytomia Północ wymieniony w całościDzisiaj będąc w Tarnowskich Górach widziałem pomiędzy torami 2 i 4 widnieje wskaźnik W8 z czwórką w środku, odnosi się on do wspomnianego toru nr 2. Druga sprawa to kwestia zagadkowego nasypu w okolicach KWK Centrum. Cytat:Ponadto trwa podnoszenie nasypu (a właściwie budowa od nowa obydwu torów) między Bytomiem Północ a Karbiem (z istotną przebudową Karbia) - obydwa tory zostaną przeniesione z obecnego trawersu na górę nasypu, przez co zlikwidowane zostanie "siodło" i pociągi powinny przestać utykać. Niestety ja również nie mam narazie żądnych zdjęć z tych dwóch odcinków. Jeśli chodzi o czas przejazdu to nie mam pojęcia, ale skoro teraz jedzie się ciut ponad godzinę to pewnie docelowo ma być około 50 min. Na chwilę obecną na rozkład 2013/14 na trasie Katowice-TG pociągi jadą równo godzinę. - Matz32 - 20.10.2013 puma2091 Powiadasz ze W8 z 4 widziales Pewnie jakis czas bedzie ograniczenie az bedzie przewiedziony odpowiedni tonaz. A wskaznik nowy W27 z 12 juz jest czy jeszcze nie i czy NOWY tor zaczyna sie tak jaki wbita jest tablica D1 w 1:55 mojego fimu ? Poki co w nowym RJ czas przejazdu bez zmian ale mozliwe ze to sie zmieni. Bylo tak Cytat:S8 Tarnowskie Góry - Katowice * 33767m 67 minut a pownno byc tak od nowego RJ -teoretycznie :-> (postoje 30sek) S8 Tarnowskie Góry - Katowice * 33767m okolo 50 minut Tarnowskie Góry - Nakło Śląskie * 3739m 4minuty# 20-120km/h zysk 2 minuty Nakło Śląskie- Radzionków * 2738m 3 minuty# 100-120km/h zysk 6 minut Radzionków - Radzionków Rojca * 1814m 2 minuty# 100-120km/h zysk 3 minuty Radzionków Rojca - Bytom Północny* 3016m 3 minuty# 120Km/h zysk 2 minuty Bytom Północny- Bytom Karb * 2519m 4minuty 60 km/h#(szacowane)zysk 2 minuty Bytom Karb - Bytom * 2691m 5 minut 30-50 km/h Bytom - Chorzów Stary * 5155m 7 minut 50 /100 km/h Chorzów Stary - Chorzów Miasto * 3226m 6 minut 40-60 km/h zysk 3 minuty Chorzów Miasto - Chorzów Batory * 3084m 5 minut 50 km/h Chorzów Batory - Katowice * 5785m 9 min 50km/h #czas jazdy ze startem i hamowaniem z predkosci rozkladowej bez czasu postoju. JAk widac po pracach obecnie przeprowadzanych mozna skrocic czas jazdy nieliczac postojow o jakies 17-18minut ! remont odicna TG_BP daje w zaleznosci od typu pocoagu zysk 10-14 minut - puma2091 - 20.10.2013 Niestety nie jestem w stanie odpowiedzieć Ci na te dwa pytania. Byłem na dworcu ale nie zwróciłem uwagi ani na w27 ani na D1 która tam stała. A W8 to na pewno do stabilizacji tak jak mówisz. |