Przystanek Szczekociny - reaktywacja? - Wersja do druku +- Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei (https://www.forumkolejowe.pl) +-- Dział: TECHNICZNA STRONA KOLEI (https://www.forumkolejowe.pl/forum-95.html) +--- Dział: INFRASTRUKTURA I RUCH KOLEJOWY (https://www.forumkolejowe.pl/forum-66.html) +--- Wątek: Przystanek Szczekociny - reaktywacja? (/thread-658.html) |
- DamianT - 08.03.2011 rolmops napisał(a):Masz racje 2km to nie tragedia ale.... podczas rozmowy z PR o IR okazało sie, że mała ilość zatrzymań w Miechowie jest spowodowana małym zainteresowaniem podróżnych(1,7 osoby na pociąg). Jedną z przyczyn takiego stanu jest znaczna odległość stacji od centrum(wg PR). Tak się składa, że odległość naszego peronu i tego w Miechowie od centrum, jest praktycznie taka sama(około 2km). Więc aby uniknąc tego klopotu i odebrac argument PLK/PR/PKP IC załatwiliśmy ten transport. Wszystko zależy od tego jakie są inne środki lokomocji do wyboru. Nie wiem jak jest w Szczekocinach (choć widzę jakieś prywatne autobusy i busy łączące z Częstochową). Jednak, gdy to ma "zaspokoić" PLK/PR/PKP IC, no to oczywistym jest, że warto mieć czym dowozić pasażerów. No a jak już jest załatwione to już nawet nie ma o czym mówić - rolmops - 09.03.2011 My wybraliśmy autobus do Zawiercia dlatego, że ten do Czewy nic ciekawego po drodze nie mijają :lol:. Dodatkowy argument za połączeniem zawierciańskim jest taki, że nie będzie szybszego/tańszego/łatwiejszego dotarcia na Jure z Krakowa/Warszawy/Poznania, dla turystów czy też skałkowych wspinaczy, niż to przez Szczekociny. - rolmops - 21.04.2011 Interpelacja posla Klepacza: Cytat:Szanowny Panie Ministrze! PKP PLK SA zamierza modernizować linię Odpowiedz ministerstwa: Cytat:Szanowny Panie Marszałku! W odpowiedzi na interpelację pana Witolda [ Dodano: 2011-04-21, 17:54 ] a teraz SENSACJA!! Przedmiotem zamówienia jest wykonanie prac projektowych oraz robót budowlanych na odcinku Kozłów-Starzyny, realizowanych w ramach zadania: Modernizacja linii kolejowej nr 64 Psary – Kozłów. I mały screen z dokumentacji: - rolmops - 10.01.2012 Mam taką prośbę o głosowanie na to "wydarzenie". Głosować można CODZIENNIE oddając jednorazowo PIĘĆ głosów za. Głosowanie trwa do końca stycznia. Z góry wielkie dzięki za pomoc. http://zawiercie.naszemiasto.pl/artykul ... m,zid.html - Mika - 10.01.2012 Nie lepiej głosować za dworcem w Zawierciu ? - Obleśny Szczur - 10.01.2012 Osobi¶cie zag³osowa³em na dworzec w Zawierciu i na parowóz w £azach, nie wydaje mi siê ¿eby ten przystanek w Szczekocinach by³ czym¶ tak mega wa¿nym. rolmops napisał(a):http://zawiercie.naszemia...d,t,tm,zid.htmlA tym panienkom na zdjêciu to nikt nie powiedzia³ ¿e po pierwsze na torach staæ nie wolno, a po drugie karygodnym b³êdem jest stawanie na szynie? - Grzeniu - 10.01.2012 Ja głosowałem pięciokrotnie na przystanek Szczekociny, a jutro to głosy trafią na dworzec, w Zawierciu i parowóz w Łazach. - rolmops - 11.01.2012 Dzięki - Grzeniu - 11.01.2012 Nie ma za co, na tą kolej to mogę zawsze popierać - rolmops - 12.01.2012 Mamy trzy "kolejowe" wydarzenia w moim powiecie. Ja z oczywistych powodód promuje jedno ale głosowanie na dwa pozostałe jest bardziej niż mile widziane @ Obleśny Szczur, dla usprawiedliwienia dodam, że tych torów/peronu już nie ma. Teraz wszystko jest nowe, tyle że bez peronu :/ - DamianT - 12.01.2012 A jak aktualnie przedstawia się sytuacja z reaktywacją tego przystanku? - rolmops - 12.01.2012 "Przystanek Szczekociny - Reaktywacja" PKP twierdzi, że istnieje możliwość odbudowy peronów w Szczekocinach. Zakładają nawet, że może to nastąpić w miejscu bardziej dogodnym dla podróżnych. Jednak stawiane są trzy warunki: 1) decyzja o budowie peronu będzie wynikać z analiz ekonomiczno-finansowych, 2) możliwości pozyskania dodakowych środków od samorządu, 3) budowy posterunku odgałęźnego Sprowa. Odnosząc się w skrócie do tego: ad1 Posiadamy analize z Przewozów Regionalnych, szacującą dzienny potok podróżnych w granicach od 30 do 50 osób. Również PR i PKP IC zadeklarowały chęć zatrzymywania się w Szczekocinach, o ile peron powstanie. ad2 Trudno uzyskac informacje o jaką dokładnie kwotę chodzi. Jeśli przystanek by powstał to wybudowanie chodnika czy zadbanie o drogę dojazdowa jest w granicach możliwości gminy Szczekociny, ad3 w/w posterunek został już wybudowany. Stara i nowa lokalizacja ew. peronu czarna kropa - centrum miasta czerwona kreska - stary zlikwidowany peron zielona kreska - nowa lepsza lokalizacja - rolmops - 02.12.2012 Szczekociny: Peron może powstać w pobliżu wiaduktu i drogi krajowej nr 78 Cytat:Walka o peron kolejowy w Szczekocinach wciąż trwa. Być może już nie tak nagłośniona i bez takiego zaangażowania młodzieży, jak kilkanaście miesięcy temu, ale małymi krokami zbliżająca się - na co liczą mieszkańcy gminy - do szczęśliwego finału. - przewoz - 02.12.2012 Tak czy siak bez jakiejś komunikacji dojazdowej, ten przystanek nie będzie miał większego sensu raczej. Mniej pociągów niż we Włoszczowie, więc mniejsze szanse, że ludzie na prawdę będą chcieli jeździć. - TOMEKKOT - 02.12.2012 Zrobienie od razu komunikacji dojazdowej może okazać się nie takie proste. Na sam początek dużo może dać zwykły parking. |