Niebezpieczne incydenty na polskich torach - Wersja do druku +- Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei (https://www.forumkolejowe.pl) +-- Dział: AKTUALNOŚCI ZE ŚWIATA KOLEI (https://www.forumkolejowe.pl/forum-93.html) +--- Dział: AKTUALNOŚCI (https://www.forumkolejowe.pl/forum-4.html) +---- Dział: WYPADKI I ZDARZENIA KOLEJOWE (https://www.forumkolejowe.pl/forum-32.html) +---- Wątek: Niebezpieczne incydenty na polskich torach (/thread-6724.html) |
- Seven - 13.01.2016 Automaty to jeszcze inna bajka, w tym przypadku takie zabezpieczenie posiada chyba większość aut (jeśli nie wszystkie). Co do manualnych skrzyń to nieraz słyszałem o takim rozwiązaniu, nie jestem tylko pewien czy częściej jest to realizowane poprzez prosty czujnik przy sprzęgle czy też czujnik w skrzyni biegów (wyrzucenie na luz). - RomekL - 15.01.2016 Do zabezpieczeń przed uruchomieniem pojazdu drogowego z ręczną skrzynią biegów na biegu: Spotyka się różne zabezpieczenia. OIDP już Nissan Sunny z pocztątku lat 1980-ych miał czujnik przy pedale sprzęgła (czyli obwód sterowania rozrusznikiem był przerwany przy odpuszczonym pedale sprzęgła. Innymi słowy: Rozrusznik mógł pracowac tylko przy wyciśniętym sprzęgle). Zabezpieczenia w skrzyni biegów też się spotyka, przykładem są ciągniki rolnicze Massey Fergusson typów 235/255 itd. z lat 1960-ych, następnie produkowane na licencji pod marką Ursus, typy np. 2812, 3512, 4512, 4514: Rozrusznik pracował tylko po wyrzuceniu na luz reduktora (patrz np.: Mazur, Podręcznik traktorzysty-operatora, WKiŁ); inna sprawa, że w reduktorze (tylko dwa przełożenia - niskei i wysokie biegi, więc tylko jeden wodzik) zainstalowanie czujnika jest to łatwiejsze kontrukcyjnie, niż w skrzyni biegów, która w przypadku samochodów osobowych ma zwykle 5 czy 6 biegów do przodu plus wsteczny (czyli trzy lub cztery wodziki). Jeżeli idzie o automaty, to odłączenie rozrusznika przy włączonym biegu miały już od bardzo dawna, osobiście doświadczyłem tego w Mercedesie o kodzie fabrycznym 123 (tzw. beczka- lata produkcji 1976-1985, modele o nazwach wskazujących na pojemność skokową silnika: benzynowe gaźnikowe 200, 230, 250 -tu poj. 2746 ccm, benzynowe z wtryskiem 200E, 230E, 280E, diesle 200D, 240D, 300D, do USA 300TD Turbodiesel- tylko kombi ze skrzynią automatyczną; do ok. 1980 r. był także dostępny 220D; oprócz 200D i 220D od 1978 były także kombi - dodane litera T, np. 200TE, 240TD): W tych samochodach rozrusznik mógł pracowac tylko przy selektorze ustawionym na P lub N (położenie P to "parking" - wyłączony bieg i właczony ryglownik postojowy; N jak neutral to to samo co luz w skrzyni ręcznej). - pasqudek - 15.01.2016 RomekL: zgoda. Jednak nawet jak włączysz (zapalisz) silnik na biegu neutralnym to później i tak możesz włączyć bieg. Co prawda metoda trochę brutalna, ale możliwa do zastosowania - DamianT - 18.01.2016 Seven, masz rację. Moje niedoinformowanie wyszło. Kończmy ten offtopic - sm31-131 - 22.01.2016 I znowu moje podwórko i to bardzo lokalnie bo 1,5 km ode mnie... Stonka Lotosu (SM42-2414) wykonująca prace manewrowe w Poznańskim oddziale Lotosu, na przejeździe kolejowym w ciągu ulicy Kopanina uderzyła w samochód osobowy. Cytat:Lokomotywa zderzyła się z samochodem osobowym około 21.30 w poniedziałek. Nikomu nic się nie stało.Patrząc po zdjęciach lokomotywa "wracała" w ciąg torów odstawczych więc opcje są dwie: - dróżniczka otworzyła za szybko przejazd --- bo w między czasie przejechał np osobowy co się często tam zdarza - lokomotywa wykonuje manewry po torze szlakowym przeciwnym a inny pociąg leci po torze szlakowym prawidłowym --- bo "zapomniała" że stonka będzie wracać - maszynista zignorował sygnał Ms1 / S1 Innej opcji raczej nie ma bo maszynista nie przeleciałby w obie strony wiedząc że ma przejazd otwarty zresztą nie dostałby wjazdu bo nie dałoby się ustawić drogi przebiegu. A biorąc pod uwagę układ świateł "manewrowy" oraz dosyć częsty pobyt tej stonki u mnie na manewrach, przyjazd z np. Zbąszynka odpada. Ale TO mnie ciekawi bardzo Cytat:Dziś kolejarze nie są w stanie powiedzieć czy rogatki były podniesione w chwili nadjeżdżania lokomotywy. - Przyczyny zdarzenia wyjaśnia obecnie specjalna komisja. Nie chcę wyrokować. To właśnie komisja wyjaśni jak doszło do tego, że samochód znalazł się na przejeździe w chwili nadjechania lokomotywy Osoba która robiła zdjęcia twierdzi że rogatki były otwarte ale tam jest monitoring przejazdu więc w piątek(wtedy powstał artykuł) powinni już wiedzieć czy to prawda czy nie, bo to że dróżniczkę odsunęli od czynności (o czym wspomniano w artykule) to akurat standard. Ale w tej historii jest jedna bardzo ważna niewiadoma która może obalić moje wszystkie teorie, a mianowicie nie wiem jaki jest stan urządzeń SRK. Co prawda to jest trasa w stronę Niemiec i w dodatku była modernizowana kilka lat temu, ale wiadomo jak to u nas bywa ... link do artykułu Jakaś makabryczna kompilacja jest dzisiaj... Cytat:Pociąg Intercity potrącił 48-letnią kobietę na przejeździe kolejowym pomiędzy Gutowem Małym, a Gutowem Wielkim. Do zdarzenia doszło w piątek 22 stycznia około godziny 17.30.I po raz kolejny zastanawiam się czy, jeśli rozpędzone Pendolino(np. widziane kilka dni wcześniej) nie przemawia do wyobraźni to czy obciążenie takiej baraniej du _ _ kosztami opóźnień, napraw taboru i utraconych korzyści coś da? Czasami mam ochotę po prostu zacytować mojego teścia - "selekcja naturalna" Link do artykułu Pozdrawiam sm31-131 - szy_mat - 24.01.2016 Na Bykach i Siódemkach podpiera się ciśnieniowe pantografów, to i w samochodzie można pewnie jakoś "podeprzeć" to zabezpieczenie. Swoją drogą dziwne że producenci nie pomyśleli o takich sytuacjach gdy jedynym ratunkiem jest szybki zjazd z feralnego miejsca, nawet gdy spowodowałoby to uszkodzenie napędu. Potrafią myśleć o "pierdołach" wprowadzając zabezpieczenia przydające się jednemu na milion a o takiej rzeczy nikt nie pomyślał. Kolejne beczki znalazły się poza szynami - tym razem Słonice na trasie E59 - linia 351 Poznań Główny - Szczecin Główny: http://kurierkolejowy.eu/aktualnosci/27 ... zecin.html ... - sm31-131 - 27.01.2016 Czy ktoś może powiedzieć mi coś więcej na temat wykolejenia cysterny gdzieś koło Stargardu? Wiem tylko tyle że wypadła z szyn dzisiaj w nocy... Pozdrawiam sm31-131 - kazio - 27.01.2016 Odkrywcza sugestia: wpisz w Googla wykolejenie cysterny koło Stargardu :-P - ET40 - 27.01.2016 Chodzi o Słonice? - Jaszczur - 27.01.2016 Przewoźnik Orlen Koltrans. Lokomotywa własności Akiem - Traxx. Łoj będą się gryźć, chociaż charakter wykolejenia wskazuje na jazdę widełkową przez rozjazd. Ciekawe co tam komisja ustali. - Paweł Piotr - 27.01.2016 Świadek zdarzenia powiedział: „do wypadku doszło podczas zjazdu z toru szlakowego nr 2 na tor stacyjny nr 2 na rozjeździe nr 18 stacji Słonice. Wjazd pociągu odbywał się na sygnał zastępczy.” A dlaczego na sygnał zastępczy? Czy nie jest to powtórka ze Starzyn, gdzie przy próbie przekładania pary sprzężonych zwrotnic nie wyszła kontrola ich położenia, a ISDR nie sprawdził i nie zabezpieczył ich w wymaganym położeniu? Nie wyszła kontrola, bo zwrotnica nie doszła do końcowego położenia... - lolingpl - 27.01.2016 Przy okazji tego wypadku miały miejsce następujące objazdy: *IC 48102/3 "KOZIOŁKI" [Katowice - Szczecin Główny] według danych na godzinę 23:40 miał pojechać od Krzyża trasą p. Gorzów Wlkp. i Kostrzyn. Jednak Pani rzecznik powiedziała że pociąg został cofnięty do Poznania (?) i pojechał przez Rzepin. Pasażerowie pociąg opuścili w Kostrzynie i dalej udali się pociągiem REGIO. Do stacji końcowej dotarł około 10 godzin po planie. *IC 87200/1 "CENTAURUS" [Świnoujście - Poznań Główny/Kraków Główny] od Szczecina pojechał jako próżny trasą przez Rzepin. . *TLK83260/1 "CALIPSO" [Szczecin Główny - Zakopane] spod Choszczna został wycowany do Szczecina i stamtąd p. Rzepin dotarł do Poznania notując 500 minut spóźnienia. (Wedle informacji od pewnego maszynisty pociąg prawdopodobnie miał pojechać początkowo p. Krzyż.) *EIC 1806/7 "SEDINA" [Warszawa Wschodnia - Szczecin Główny] skończył bieg w Krzyżu. Pasażerowie przesadzeni do pociągu 48102/3. Skład odjechał z pasażerami pociągu 80202 do Poznania, aby przejść na poranny EIC 8106/7 "SEDINA". *TLK 80202 "AURORA" [Gorzów Wlkp. - Krzyż/Kraków Gł.] Pasażerowie zostali przesadzeni do składu od pociągu 1806/7 i udali się do Poznania. *EIC 8102/3 "CHROBRY" [Szczecin Gł. - Warszawa Wsch.] Przejazd próżny do Poznania p. Rzepin. Dalej jako handlowy. Z Poznania odjechał 180 minut po planie. *EIC 8106/7 "SEDINA" [Szczecin Gł. - Warszawa Wsch.] Do Poznania odwołany, podróżni trasę Szczecin - Poznań pokonali ZKA. *IC 78200/1 "CENTAURUS" [Kraków/Poznań Gł. - Świnoujście] Odwołany na odcinku Poznań - Szczecin. Uruchomiono ZKA. *IC 48102/3 "KOZIOŁKI" [Szczecin Gł. - Katowice] Skład Zastępczy. Do Poznania próżny p. Rzepin. W Poznaniu zanotował 270 minut spóźnienia. *TLK 38260/1 "CALIPSO" [Zakopane - Szczecin Gł.] Na odcinku od Poznania p. Rzepin. Do stacji końcowej dotarł 320 minut po planie. *IC 38200/1 "ORION" [Przemyśl Gł. - Szczecin Gł.] Na odcinku od Poznania trasa p. Rzepin. *TLK 83106/7 "GOMBROWICZ" [Szczecin Gł. - Przemyśl Gł.] Próżny przejazd p. Rzepin. W Poznaniu zameldował się 280 min. po planie. *IC 8402/3 "BARNIM" [Szczecin Gł. - Katowice] Ostatni pociąg jadący objazdem p. Rzepin. W Poznaniu zanotował 340 min. spóźnienia. Popołudniu ruch został udrożniony. I kilka fotek: IC "KOZIOŁKI" do Katowic: TLK "GOMBROWICZ" do Przemyśla: TLK "CALIPSO" na Nadodrzance: Autor: Łukasz Zawadzki / Lukasy Zródło: http://www.wrphoto.eu/details.php?image_id=36583 - DamianT - 28.01.2016 Panowie, po raz kolejny Mamy osobny temat do wykolejeń - jarząbek019 - 29.01.2016 sm31-131 napisał(a):Jakaś makabryczna kompilacja jest dzisiaj...Miejsce w którym był wypadek znane jest z moich zdjeć, Panią zgarnął elf i dołożył IC, zmarła w karetce - szy_mat - 29.01.2016 Na przykładzie Słonic wyszła znowu tragiczna organizacja. Gdyby zaraz po otrzymaniu informacji o wykolejeniu przygotowano zastępcze rozkłady dla wszystkich pociągów przez Rzepin, a pociąg od Poznania leciałby przelotem aż do Szczecina, opóźnienia wyniosłyby góra 2h, a nie po 5... |