Planowane liczne postoje Pendolino - kolej szybka czy regionalna? - Wersja do druku +- Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei (https://www.forumkolejowe.pl) +-- Dział: PRZEWOZY PASAŻERSKIE I TOWAROWE (https://www.forumkolejowe.pl/forum-94.html) +--- Dział: KOLEJ DALEKOBIEŻNA (https://www.forumkolejowe.pl/forum-5.html) +--- Wątek: Planowane liczne postoje Pendolino - kolej szybka czy regionalna? (/thread-4445.html) |
- Gżągal - 16.10.2014 A ja jestem zdania, że cała szopka z Pendolino jest zbędna - mam tutaj na myśli tworzenie oddzielnej kategorii "EIC Premium". ED250 powinno kursować jako zwykłe EIC - rustsaltz - 16.10.2014 Odnoszę podobne wrażenie. - Gżągal - 16.10.2014 Poza tym zapytam się jeszcze osoby, które się orientują - czy zniżki ustawowe (szczególnie interesuje mnie 37%) obowiązują również w tych biletach za 49 złotych, czy może jest to cena zryczałtowana a ulgi są dopiero od najdroższych biletów? - Poznanski_mech - 16.10.2014 rysiogeniusz, ulgi ustawowe mają obowiązywać przy biletach za 49 złotych, również na I klasę będą zniżki. - rustsaltz - 16.10.2014 A pracownicze? - skalt - 16.10.2014 Afrika_Bambaata napisał/a Kod: Trzeba przyznać, że poszaleli. Normalny bilet na drugą klasę EIC na trasie Kraków - Gdynia kosztuje obecnie 145 złotych. Bilet na Pitolino 189... Czyli 30% więcej niż obecnie. Część podróżnych będzie takich, którzy pojadą tylko się przejechać bez konkretnego celu, jeżeli więc, jest szansa „zarobić” na nowości, to dlaczego IC ma z tego nie skorzystać? Gdyby bilet kosztował np. 209 zł, na pewno, początkowo też byłby zapełniony. Później wprowadzi się promocję i podróżni się przyzwyczają do ceny. Rustsaltz napisał/a Kod: A pracownicze? Powiem złośliwie, pracownicy powinni zająć się pracą. Mówiąc poważnie będzie tak, jak początkowo było w przypadku pociągów Inter Regio. Ulgi pracownicze nie były honorowane. - rustsaltz - 16.10.2014 skalt napisał(a):Część podróżnych będzie takich, którzy pojadą tylko się przejechać bez konkretnego celu, jeżeli więc, jest szansa „zarobić” na nowości, to dlaczego IC ma z tego nie skorzystać?Dziadków z wnukami cena 200 zł odstraszy, a jak zobaczy, że można za nieduże pieniądze przewieźć się pendolino i przy okazji pokazać stolicę to sporo się może skusić (stąd nasunął mi się wniosek, że w początkowym okresie trzeba będzie jednak jeździć "normalnymi" ekspresami). Cytat:Powiem złośliwie, pracownicy powinni zająć się pracą.Pracownik ma jeszcze 574 godziny do dyspozycji własnej (zakładając normę 170 i 31 dni). - skalt - 18.10.2014 rustsaltz napisał(a):Dziadków z wnukami cena 200 zł odstraszy, a jak zobaczy, że można za nieduże pieniądze przewieźć się pendolino i przy okazji pokazać stolicę Dziadek dla wnuczka zrobi prawie wszystko więc 20 zł dołoży i stolicę lub inne okolice odwiedzą. rustsaltz napisał(a):Pracownik ma jeszcze 574 godziny do dyspozycji własnej To zależy kto ile śpi, wtedy wynik będzie inny. - rustsaltz - 18.10.2014 skalt napisał(a):Dziadek dla wnuczka zrobi prawie wszystko więc 20 zł dołoży i stolicę lub inne okolice odwiedzą.To zależy czy ma emeryturę górniczą czy jakąś inną - Poznanski_mech - 18.10.2014 Cytat:A pracownicze? Będą ale na innych zasadach po dopłacie. - krzychuPKP - 18.10.2014 Jak będzie wyglądać cenowo opcja podróży z przesiadką? Bo planuję jechać do Krakowa w grudniu i interesuje mnie to niezmiernie. - Barciur - 18.10.2014 Zdaje sie, ze raczej nikt nie wie obecnei jak bedzie rozwiazana przesiadka. - Poznanski_mech - 18.10.2014 Barciur napisał(a):Zdaje sie, ze raczej nikt nie wie obecnei jak bedzie rozwiazana przesiadka.Nie że nie wiem, po prostu ciągle coś się zmienia. Pendolino - Wali mi z kroka - 27.10.2014 Witam Jestem nowy ale wywołano temat Pendolino i zarejestrowałem się aby udzielić swego głosu. W polsce postkomunistycznej rozróżniam trzy okresy 1 - wolne wybory , 2- zakup F16 to nic że bez rakiet, w szczegóły nie wchodzmy 3 - zakup Pendolino to nic że 250 nie pójdzie, dlaczego to nie wchodzmy w szczegóły. Jak myślicie który projekt jest najdroższy w przeciągu np 20 lat wraz z działkami do niego przyległymi i infrastrukturą np. F16 infrastruktura, lotnisko itp, wolne wybory np.koszt transformacji, dzika prywatyzacja itp. Najdroższy projekt tak tak..Pendolino wyobrażasz sobie pas startowy o długości 600 km ? Wyobrażasz sobie że do każdego! obywatela wsiadającego do tego cuda skarb państwa dopłaci średnio 280 zł? Wyobrażasz sobie że kosztem Pendolino zlikwidowano by kolejki w szpitalach i oczekujących na zabieg? Mydlą wam oczy, a wy jak baranki na rzeż. Wierzcie mi, są ludzie śmiejący się z Polaczków. Jak myślicie dlaczego niektóre kraje utajniły wyniki finansowe Pendolino. Tak, tak nie z powodu zysków, a gigantycznych strat. - przem710 - 28.10.2014 Na sztuczną reanimację polskiego przemysłu węglowego też łożą ogromne kwoty, a to worek bez dna, od lat 90 będą to większe sumy niż Pendolino i F16 razem wzięte. Nie jest to oczywiście żadne wytłumaczenie zakupu Pendolino bo również tego nie pochwalam, aczkolwiek poczekajmy aż składy wejdą do eksploatacji minie rok i wtedy ocenimy czy faktycznie to nie wypał. Może też się okazać że Pendolino będzie strzałem w 10. To że uważam tak a nie inaczej jest moją obiektywną oceną, nie tak jak mówisz że "nam wmawiają". Zauważ że póki co wmawianiem zajmują się wszelkie "media opozycyjne" które to prześcigają się w nieobiektywnej krytyce Pendolino zgodną z linią pewnego "Prezesa". Natomiast ile w internecie mamy artykułów które chwalą Pendolino. No właśnie dysproporcja jest bardzo duża, zatem kto tu komu oczy mydli. |