Liczba postów: 9
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Witam. Muszę napisać pracę na temat: "Nowe technologie w pojazdach wysokich prędkości" i zwracam się o pomoc o czym mógł bym pisać. Zdaję sobie sprawę, że temat jest niezwykle szeroki, problemem jest natomiast dostęp do literatury, dla osób którzy nie mają na co dzień styczności z koleją. Do głowy przychodzi mi system ERTMS, co jeszcze Panowie mogli byście mi zaproponować ? Proszę o pomoc. Pozdrawiam.
PS. Myślę, że kolej magnetyczna również wchodzi w grę.
Na przykład pierwsze składy TGV napędzała turbina gazowa (Elément à Turbine à Gaz)
Kolej magnetyczna zaś używa poduszki magnetycznej. A dokładniej (elektro)magnesów. Natomiast przy małych prędkościach jeździ na zwykłych kołach
Liczba postów: 1 078
Liczba wątków: 189
Reputacja:
0
A probowałeś wpisac w Googla Nowe technologie w pojazdach kolejowych wysokich prędkości ? Bo domyślam się, ze praca ma być o pojazdach kolejowych, a nie o np. samochodach....
Reputacja:
0
Dziękuję za odpowiedź. Również zakładam, że praca ma dotyczyć pojazdów kolejowych dlatego napisałem tutaj. Oczywiście google z grubsza przewertowałem i o ile o kolei magnetycznej coś tam się trafi to o tradycyjnych pojazdach kolejowych już te informacje są znacznie ograniczone i w dużo mniejszym zakresie niż jest mi to potrzebne, często trafiają się również informacje o infrastrukturze a to już niestety odbiega od tematu. W sumie to jest zrozumiałe, im coś jest nowsze tym trudniej niestety znaleźć o tym jakieś konkretne informacje, dlatego jeśli jeszcze na coś Panowie wpadniecie proszę o podpowiedź bo inaczej szaro widzę swoja pracę :-(
Liczba postów: 1 078
Liczba wątków: 189
Reputacja:
0
Czy teksty po angielsku Cie interesują?
Reputacja:
0
Dzięki za pomoc. Oczywiście więcej materiałów mile widziane ;-)