20.03.2016, 18:14
Newag właśnie otrzymał dotację w wysokości 15 mln na projekt i produkcję nowatorskiego pociągu Nowatorskość ma polegać na doczepianiu spalinowego modułu do EZT. Projekt jako jeden z 12 otrzyma granty i za to należą się gratulacje bo projektów startujących było 150. Ale pomysł Newagu po pierwsze ma wiele wad, między innymi:
- wagon będzie doczepiany - nie skróci to czasu postoju przy zmianie trakcji
- wagon będzie lżejszy od zwykłej lokomotywy - przez co będzie miał mniejszy zapas paliwa, będzie miał mniejszą siłę pociągową i osiąganą prędkość
- będzie to osobny wagon - przy zmianie czoła pociągu maszynista straci więcej czasu na zmianę kierunku jazdy, a w ekstremalnych warunkach pogodowych do tego zmoknie.
- będzie to osobna jednostka napędowa - dodatkowe silniki elektryczne zamiast wykorzystania już istniejących.
- nazywają to wagonem silnikowym - ale tam nie ma miejsc dla podróżnych
a po drugie jest wizualnym koszmarkiem na tym etapie projektu:
Całość artykułu jest tutaj
Co o tym sądzicie? Jak dla mnie pomysł bardziej nietrafiony niż nowatorski, zwłaszcza że na świecie są już pociągi hybrydowe i jeszcze nikt nie zdecydował się na takie rozwiązanie.
Pozdrawiam
sm31-131
- wagon będzie doczepiany - nie skróci to czasu postoju przy zmianie trakcji
- wagon będzie lżejszy od zwykłej lokomotywy - przez co będzie miał mniejszy zapas paliwa, będzie miał mniejszą siłę pociągową i osiąganą prędkość
- będzie to osobny wagon - przy zmianie czoła pociągu maszynista straci więcej czasu na zmianę kierunku jazdy, a w ekstremalnych warunkach pogodowych do tego zmoknie.
- będzie to osobna jednostka napędowa - dodatkowe silniki elektryczne zamiast wykorzystania już istniejących.
- nazywają to wagonem silnikowym - ale tam nie ma miejsc dla podróżnych
a po drugie jest wizualnym koszmarkiem na tym etapie projektu:
Całość artykułu jest tutaj
Co o tym sądzicie? Jak dla mnie pomysł bardziej nietrafiony niż nowatorski, zwłaszcza że na świecie są już pociągi hybrydowe i jeszcze nikt nie zdecydował się na takie rozwiązanie.
Pozdrawiam
sm31-131
Pełnia mojej miłości? SM31-007 o imieniu Tosia z komputerem w środku :-)